I am often asked about the status of women in Israel. And as we approach International Women's Day, which takes place each year on March 8th, I think that based on how these discussions play out, I've realized that others…
מעמד האישה בישראל
לבקשת הקהל הנה גם הגרסה בעברית על מעמד האישה בישראל
הרבה פעמים אני נשאלת על מעמד האישה בישראל. ובהתבסס על איך שהדיונים האלה מתנהלים, הבנתי שלא- ישראלים רואים בנשים ישראליות יותר דומיננטיות ממה שהן בפועל ובעלות זכויות שוות יותר ממה שיש להן במציאות. כמה סיבות עשויות להסביר את התפיסה השגויה. האחת היא שאנשים רבים ברחבי העולם מודעים לראשות הממשלה פורצת הדרך של גולדה מאיר החל משנת 1969, כראש המדינה הרביעית בלבד בהיסטוריה המודרנית. אחר הוא שירות צבאי חובה בישראל לבנות בישראל ולא רק לבנים. נראה שגם נשים ישראליות מביעות את עצמן בביטחון בדיבור ובשפת גוף, במיוחד כאשר משווים אותן לנשים ברוב אם לא בכל התרבויות האחרות. ובכל זאת, כפי שהוכח במחקר קונקרטי, המצב שונה במקצת ממה שהוא נראה.
לדוגמה, הבנק הגרמני N26 ערך את המחקר שלהם ב-2021 (מדד ההזדמנות לנשים) כדי לבדוק אילו מדינות נותנות לנשים יותר סיכויים להצליח. הוא מנתח שוויון מגדרי ב-100 מדינות על ידי התבוננות בתחומים שונים, כגון מנהיגות נשית בממשל, , STEM ויזמות. נתוני המחקר מראים כי נורבגיה, פינלנד ואיסלנד היו המדינות בעלות הדירוג הגבוה ביותר עבור הזדמנויות לנשים. ישראל, לעומת זאת, הגיעה רק למקום ה-30 הכללי! תוצאות מרגשות יותר היו שלרואנדה היה הציון הגבוה ביותר עבור נשים בממשלה; שוודיה הובילה מבחינת מנהלות; בארה”ב היו הכי הרבה יזמיות ויפן הגיעה למקום הראשון מבחינת הגישה של נשים לחינוך.
לא מפתיע לראות שמנהיגות נשית בישראל קיבלה ציון גבוה יחסית לנוכחותן בניהול, יזמות וחינוך. דוגמאות לנשים ישראליות משפיעות כוללות את רקפת רוסק-עמינח (לשעבר מנכ”לית בנק לאומי והיום שותפה מנהלת , (Team8 Fintech עדי סופר טיני (סמנכ”לית ומנכ”לית מטה ישראל), קרן אלעזרי (מומחית לאבטחת סייבר) ואחרות.
להלן כמה סיבות אפשריות
החברה הישראלית נוטה להיות תובענית וביקורתית – בישראל יש מוסר עבודה חזק ואווירה תחרותית. ונשים ישראליות רבות חשות צורך להוכיח לעצמן ולסביבתן את יכולתן
יוקר מחיה – משפחות עם הכנסה כפולה (של שני בני הזוג) הן הנורמה בישראל. רוב הנשים בישראל מחזיקות בעבודה מחוץ לבית ואינן מצמצמות שעות עבודה גם כשנולד ילד שלישי.
נשים בצבא ישראל – רוב האוכלוסייה משרתת בצה”ל (צבא ההגנה לישראל). ערכים צבאיים רבים, כמו אומץ לב, מנהיגות ותפקוד בלחץ גבוה, מגיעים מהשירות הצבאי ועוברים גם לחיי היום יום ולעסקים. הישראלים – גברים ונשים כאחד – הם “שורדים” ומוכנים לעבוד קשה כדי להצליח.
אחוז הנשים בצבא הישראלי גבוה יחסית (זה חובה, אחרי הכול, עם כמה חריגים). אבל השאלה הנכונה היא לא אחוז הנשים, אלא אילו תפקידים נשים ממלאות בצבא הישראלי. למרות התקדמות מסוימת בנושא תפקידי לחימה לנשים, תפקידי המגדר המסורתיים עדיין חזקים בצה”ל. נשים הורשו לקורס טיס יוקרתי של חיל האוויר רק לאחר שאליס מילר עתרה לבית המשפט העליון ב-1994. תפקידים צבאיים רבים נוספים נפתחו גם הם רק לאחר החלטות בית המשפט, ועדיין לא כולם. |
נשים בעולם העסקים בישראל
למרבה הצער, כשמסתכלים על המגזר העסקי, מעמד האישה בבירור נמוך מזה של גברים בתחומים רבים ושונים. למשל, הפערים בולטים בהשוואת השכר, כאשר גברים מרוויחים בממוצע 30% יותר מנשים. כך גם לגבי עמדות כוח והשפעה על הכלכלה הישראלית – שבה נשים מהוות רק 32% מהמנהלים הבכירים.
מקום הנשים הישראלי בדת ובחברה
בישראל לצערנו חסרה הפרדה ברורה בין דת למדינה. ישראל מחולקת בין ערכים דתיים לחילוניים. שוויון זכויות לנשים קיים ברמה החוקתית אך לא ברמה הדתית. לכן, במקרים רבים של אפליה מגדרית, ההגנה על נשים נעשתה על ידי בג”ץ. מערכת המשפט כולה בישראל נמצאת כיום תחת איום פוליטי, וכוחות חברתיים ריאקציונרים כאן, כמו בכל כך הרבה מקומות אחרים בעולם בימים אלה, שואפים לערער את מעמדה הרעוע ממילא של נשים וזכויותיהן.
חומר למחשבה
היום, כשאנחנו מתקרבים ליום האישה הבינלאומי, שמתקיים מדי שנה ב-8 במרץ, אני חוזרת על תוצאות מדדו N26 ואני רואה שארה”ב דורגה במקום ה-48. מדינות ערביות רבות, כמו ערב הסעודית, עומאן, איראן, אלג’יריה, ירדן, מצרים ופקיסטן, דורגו מהמקום ה-93 עד האחרון, בהתאמה. אז אולי זה לא כל כך נורא בישראל. ובכל זאת, כישראלית, אני מאמינה שניתן לשפר משמעותית את מעמד האישה בישראל וכאישה אני רוצה לראות אותו משתפר לא רק כאן אלא גם בכל מקום אחר ברחבי הגלובוס.
https://blogs.timesofisrael.com/the-status-of-women-in-israel/
This Post Has 0 Comments